joi, 20 septembrie 2012

Experienta Out Of Body (OOBE)


O experienta extracorporala (OBE sau uneori OOBE) este o experienta care implica de obicei o senzatie de  plutire in afara corpului fizic si, în unele cazuri, subiectul se poate vedea pe el insusi plutind deasupra corpului fizic.
Termenul de experienta extracorporala a fost introdus în 1943  de G.N.M Tyrrell în cartea sa Apari?ii , si adoptat de Celia Green si Robert Monroe  ca o credin?a noua si eliberând etichete cum ar fi "proiectie astrala" sau "mersul spiritual".

Desi termenul utilizat îndeparteaza cercetatorii din punct de vedere stiintific de concepte cum ar fi sufletul, oamenii de stiinta înca stiu putine despre  fenomen. Unii cercetatori au reusit sa  recreeze OBE în laboratoare  prin stimularea unei parti din creierul uman.
Unul din zece oameni are o experienta extracorporala o data sau de mai multe ori în întreaga lor viata .
Experientele extracorporale sunt de multe ori parte a experientei de moarte clinica. Cei care au experimentat OBE uneori  pretind ca au observat detalii necunoscute pâna atunci lor.

În unele cazuri fenomenul poate sa apara spontan; în altele este asociat cu o trauma fizica sau psihica, deshidratare, privarea senzoriala, supraîncarcare senzoriala, utilizarea drogurilor psihedelice sau in timpul unui vis lucid.
Multe tehnici cu scopul de a determina experienta deliberat au fost dezvoltate, de exemplu vizualizare într-o stare de relaxare, meditativa. Studii recente au aratat ca experiente oarecum similare cu OBE pot fi provocate de stimularea electrica a creierului.
Unii dintre cei care au experienta în OBE au sustinut ca pentru a avea voit ei însisi experien?e, folosesc una din tehnicile amintite. Pe de alta parte, experien?a extracorporala s-a realizat brusc în timpul sau dupa un accident, cei vizati vazându-si corpul de la distanta.

OBE adesea se pot produce în timpul starii limita dintre somnul REM si cel de trezire când poate persista o senzatie de paralizie totala a corpului si de stimuli senzoriali aparte (ex. zumzait puternic, sunetul unei explozii în apropiere, o voce care te striga pe nume, ceva care te atinge), poate fi atât de ''galagioasa'' senzatia încât ai impresia ca decoleaza un avion cu reactie lânga tine.

Unii  neurologi au suspectat ca evenimentul este declansat de o neconcordanta între semnalele vizuale si tactile. Acestia au creat o realitate virtuala cu scopul de a produce o experienta extracorporala. Subiectul supus experimentului îsi vede corpul fizic ca si când ar fi vazut de un observator stând lânga el. Cel care a facut experimentul atinge apoi subiectul în acelasi timp ce o tija metalica pare ca atinge imaginea virtuala. Experimentul a creat iluzia de a fi înauntrul si în afara corpului.

Aceasta este explicatia oficiala de pe Wikipedia a oamenilor de stiinta asupra experientei extracorporale sau OBE, si anume ca aceasta experienta este doar o iluzie creata de creierul uman.
Acum va lasam pe fiecare dintre voi sa experimentati pe propria piele ce înseamna OBE.

Aceasta este o stire aparuta pe siteul oficial al BBC NEWS în legatura cu experimentul facut de University College London, UK si Swiss Federal Institute of Technology din Lausanne asupra recrearii în stare de laborator a experientei extracorporale.
Un material aparut pe siteul EnlightenNEXT Magazine unde apare experimentul facut de neurologul Olaf Blanke din Laussane si Henrik Ehrsson de la institutul Karolinska din Stokholm asupra experientei extracorporale precum si parerile a câtorva oameni care au experienta practica în OBE.

Dacă vrei sa afli mai multe urmărește acest documentar:
Ce tehnici functioneaza cel mai bine pentru a induce o experienta de decorporalizare?
7 tehnici pentru o proiectie astrala cu succes.
Mai intai , este important ca inainte de a folosi una din tehnici sa fii total relaxat mental si fizic.
Out-of-Body-Experience.info contine multe informatii pentru a obtine o stare mentala dorita.
A induce o experienta de decorporalizare nu trebuie sa fie o experienta fortata  si fara destula relaxare, nu poti avea o proiectare astrala! Citeste despre experienta extracorporala, dar intelege ca pana cand nu controlezi indeajuns starea de relaxare, nu vei putea face prea multe cu acele informatii citite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu